Wetenschappers hebben de effectiviteit van azithromycine bij de behandeling van COVID-19 in het ziekenhuis niet bevestigd

De werkzaamheid van azithromycine voor de behandeling van COVID-19 bij gehospitaliseerde patiënten werd geëvalueerd in de Britse klinische studie RECOVERY, waarin veelbelovende geneesmiddelen tegen coronavirus worden onderzocht. Wetenschappers gepubliceerd tussentijdse resultaten van het onderzoek op foundation van gegevens van 73% van de patiënten.

In de studie vergeleken de onderzoekers de klinische prestaties van 2.582 gehospitaliseerde patiënten met ernstige COVID-19 die azithromycine 8 dagen na het start van de symptomen kregen, met een controlegroep van 5.182 patiënten die standaardbehandeling kregen. Voorlopige analyse liet geen vital verschil in mortaliteit tussen de twee groepen zien. Op dag 28 van de proef was dit cijfer 19% voor zowel patiënten die antibiotica kregen als voor alle andere patiënten. De studie bracht ook geen vital impact van azithromycine aan het licht op het verminderen van het risico op ernstige complicaties en de opnameduur.

“Deze gegevens sluiten op overtuigende wijze elk vital klinisch voordeel van azithromycine uit bij de in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten die we hebben bestudeerd. Onze studie omvat echter geen patiënten die thuis worden behandeld, dus we kunnen geen conclusies trekken over de effectiviteit van azithromycine voor poliklinisch gebruik “, aldus de auteurs van de studie.

De wetenschappers noemden de resultaten “teleurstellend” omdat azithromycine over de hele wereld hoge verwachtingen had. Ze vonden deze gegevens echter erg belangrijk voor zowel artsen als patiënten, omdat overmatig gebruik van antibiotica bijdraagt ​​aan de weerstand van het lichaam tegen antibacteriële geneesmiddelen.

Merk op dat de ongecontroleerde inname van antibiotica een groot probleem werd tijdens de pandemie, ook in Rusland, waar je nog steeds antibacteriële geneesmiddelen kunt kopen zonder recept. Minzdrav beveelt aan gebruik azithromycine bij ernstige COVID-19 alleen in combinatie met hydroxychloroquine in een ziekenhuisomgeving, hoewel deze combinatie in research niet effectief is gebleken en ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

Roman Kozlov, buitengewoon hoofdspecialist in klinische microbiologie en antimicrobiële resistentie van het ministerie van Volksgezondheid van de Russische Federatie, is van mening dat de benoeming van antibiotica voor COVID-19 alleen gerechtvaardigd is in het geval van symptomen van bacteriële infectie – etterig sputum, leukocytose. Maar zelfs in dit geval is behandeling onaanvaardbaar. Dergelijke medicijnen mogen alleen door een arts worden voorgeschreven en het is noodzakelijk om zijn aanbevelingen over de wijze en frequentie van toediening strikt op te volgen, zei Kozlov.

.

trending

Related Articles