Take a look at: een serieuze studie of een grap?

Enkele van de volgende uitspraken worden ondersteund door behoorlijk serieus wetenschappelijk werk. Het andere deel zijn de gegevens van parodieonderzoek, dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het invloedrijke tijdschrift The BMJ in Christmas points.

Deze “niet-ernstige” onderzoeken worden volledig herzien en zijn meestal gebaseerd op echte gegevens. Er zijn echter nuances in het gebruik van deze gegevens en de toepassing van wetenschappelijke methoden. Zo gebruikten wetenschappers in 2013 alle wetenschappelijke middelen tellenhoeveel alcohol James Bond dronk, en in 2012 – om erachter te komen door wat Rudolf (het hert van de Kerstman) heeft een rode neus.

De media en lezers nemen de kerstkwesties van de BMJ vaak als vanzelfsprekend aan. Tegelijkertijd kunnen de gegevens van serieus onderzoek soms verwarrend zijn. Wij bieden u aan om volledig serieuze wetenschappelijke gegevens te onderscheiden van onvolledig ernstig.

Hyperlinks naar testresultaten:

  1. Dit gegevens uit het kerstnummer van The BMJ 2020.
  2. Deze informatie gepubliceerd Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie (CDC) in 2009. Het bureau geeft aan dat katten meer ongevaarlijke dieren zijn in het kader van het risico op vallen.
  3. Dit gegevens uit het kerstnummer van The BMJ 2019.
  4. Dit gegevens uit het kerstnummer van The BMJ 2020.
  5. Dit was de conclusie van de studie, die gepubliceerd in Journal of the American Coronary heart Affiliation. Interventionele cardiologen voeren minimaal invasieve ingrepen uit bij patiënten met een acuut myocardinfarct: ze plaatsen bijvoorbeeld stents in de kransslagader. Patiënten met een hartinfarct zonder ST-segment elevatie op het ECG (dit is de minder ernstige vorm) overleefden beter als deze specialisten op de conferentie waren en afwezig waren in het ziekenhuis.
  6. Dit gegevens uit het kerstnummer van The BMJ 2017.
  7. Dergelijke gegevens zijn wetenschappers ontvangen in 2018. Ze wijzen op hun paradoxaliteit en de noodzaak van verduidelijking. Dit onderzoek was relatief groot: 844 mensen deden mee.
  8. Dit gegevens uit het kerstnummer van The BMJ 2019.
  9. Dit zijn de conclusies Onderzoekuitgevoerd door Canadese wetenschappers.
  10. Dit gegevens uit het kerstnummer van The BMJ 2020.

.

trending

Related Articles