Op een dronken lichaam: heb je vandaag ontnuchterende middelen nodig?

“Schuilplaats voor dronken”

Het eerste ontnuchterende apparaat in het Russische rijk verscheen in 1902 in Tula, de geboorteplaats van de beroemde peperkoekmannen en de wapenfabriek. “Shelter for the dronken” werd gecreëerd door de dokter Fedor Arkhangelsky met de beste bedoelingen: om dronken arbeiders te redden van bevriezing op straat. De vaste koetsier patrouilleerde door de straten en verzamelde dronkaards, en de paramedicus zorgde voor medische zorg als dat nodig was, die vaak beperkt was tot een glas pekel. In de Tula-detox brachten patiënten een aantal dagen door, kregen ze free of charge te eten en kregen de armen en slecht geklede kleding en schoenen. Er werd zelfs een “grammofoonspel” voorzien om de gasten te vermaken. In het eerste jaar dat het asiel in gebruik was, nam de sterfte onder “dronken” – door onderkoeling en gevechten – 1,7 keer af. Al snel begon de ervaring van Fedor Arkhangelsky in andere delen van Rusland te worden overgenomen en een paar jaar later werden soortgelijke instellingen georganiseerd in alle provinciesteden. Na de Oktoberrevolutie van 1917 werden alle onderkomens voor de dronkaards geleegd.

“Andrew, ben ik een eikel?”

De eerste Sovjet-detox opende in 1931 in Leningrad en bevond zich op de afdeling van het Volkscommissariaat voor Volksgezondheid. Negen jaar later droeg de belangrijkste veiligheidsfunctionaris van de USSR, Lavrentiy Beria, de controle over de ontgifting over aan de politie. In feite vervulden politieagenten de functies van koetsier in de Tula “Shelter for the Intoxicated” – ze pikten dronken mensen op straat op en brachten ze naar een ontnuchterend station, waar dokters hen lieten voelen en lieten ze slapen.

In de jaren zeventig en tachtig vervulden Sovjet-ontgifters ook sociale functies: er werd een speciale kennisgeving gestuurd naar de werkplek van slapende patiënten “om administratieve invloed te aanvaarden.” Een dergelijke verwijzing was een aanleiding voor het ontnemen van de onderscheiding en positie of eenvoudigweg “openbaar verwijt” door collega’s. Ontgifters raakten stevig verankerd in de Sovjet-folklore en werden het onderwerp van anekdotes, karikaturen en satirische artikelen. In Sovjetfilms als “Autumn Marathon” en “Afonya” werden ontnuchterende patiënten en hun patiënten geportretteerd met komische connotaties (“Andrei, ben ik een eikel?”).

Nieuw Rusland: de zonsondergang van het ontnuchterende tijdperk

Vanaf het midden van de jaren 90 begon in Rusland een enorme vermindering van de ontnuchtering. Tegelijkertijd werd de kwestie van de overdracht van deze instellingen aan het ministerie van Volksgezondheid uitvoerig besproken, maar dit is niet gebeurd. In 2011 werden alle ontgifters in het land gesloten en werden hun functies overgedragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en medische instellingen. De gevolgen van de afschaffing van deze sociale instelling zijn niet onderzocht, maar zijn op regionaal niveau herhaaldelijk aan het licht gekomen berichten over de groei van “dronken misdaad”.

Afgevaardigde van de Doema Alexander Hinstein, die het wetsvoorstel over de heropleving van het ontnuchterende systeem in Rusland heeft geïnitieerd, Leidt MVD-gegevens. Het aantal misdrijven gepleegd onder invloed van alcohol is gestegen van 35% in 2011 naar 2018. Het aantal aanvallen op dronken Russen en het aantal sterfgevallen als gevolg van onderkoeling is ook toegenomen – elk jaar sterven 8-10 duizend burgers in Rusland, die doodvriezen in een staat van alcoholvergiftiging.

Dronken – betalen

Volgens Hinstein en zijn collega’s zal het nieuwe systeem van ontgifters geen onderdeel worden van het systeem van het ministerie van Binnenlandse Zaken of het ministerie van Volksgezondheid, zoals het geval was in de Sovjetjaren. Ze komen tot stand op foundation van publiek-private samenwerking en de mensen die ermee instappen, zullen moeten betalen. Aangenomen wordt dat de kosten van dergelijke diensten niet hoger zullen zijn dan tweeduizend roebel.

Anton Poddubny, de belangrijkste narcoloog van het federale district Oeral, beschouwt dit idee als veelbelovend, op voorwaarde dat deze instellingen sociale functies vervullen en geen medische.

“De belangrijkste taak van een ontnuchterend persoon is het leven van een dronken persoon te redden. Zodat het niet vriest op straat, zodat ze niet uitbreken en beroven. Als hij medische hulp nodig heeft, bel haar dan. In Tsjeljabinsk werd een soortgelijke instelling opgericht binnen de structuur van het stadsdepartement van sociale bescherming: een persoon wordt binnengehaald, er wordt een administratief protocol opgesteld en een werknemer magazine onder toezicht van een werknemer slapen, ”vertelde de knowledgeable aan MedPortal.

Volgens Poddubny zouden dergelijke ontnuchteringen het leven van werknemers en patiënten in de toiletten van ziekenhuizen aanzienlijk kunnen vergemakkelijken, waar alcoholisten meestal worden meegenomen om redenen “om niet te bevriezen”. Bovendien moet er in dergelijke instellingen betrouwbare bescherming zijn, omdat een dronken persoon een gevaar vormt voor zichzelf en anderen.

“Het belangrijkste is dat dit vriendelijke initiatief leidt tot de oprichting van een serieuze sociale instelling, en niet tot een ander systeem om geld uit de bevolking te pompen”, zei Anton Poddubny.

Illustratie: MedPortal

Uber voor «rode neuzen »

De directeur van het Institute of Narcological Well being of the Nation, narcoloog Oleg Zykov, beschouwt het idee om ontgifters in Rusland nieuw leven in te blazen als “déja vu en sovjetisme”. Het is erg gevaarlijk om de Sovjet-ervaring te idealiseren, die heeft aangetoond dat een combinatie van wetshandhaving en medische functies leidt tot geweld tegen mensen die hulpeloos zijn, zei de dokter.

“Laten we niet vergeten dat de belangrijkste reden waarom ontnuchterende cellen als gevolg daarvan werden gesloten, massaal geweld in dergelijke instellingen is. Daar werden mensen beroofd, vermoord en verminkt. Ik heb persoonlijk meegewerkt aan het onderzoek naar de situatie in Arzamas, waar regelmatig vrouwen werden verkracht in een ontnuchterende kamer. Het was erg moeilijk om te bewijzen, need de stad is klein, iedereen kent elkaar en bedekt elkaar “, – vertelde Oleg Zykov in de uitzending van Radio Russia. Hij noemde ook de resonantie moorden een journalist in een ontnuchterend station in Tomsk, waarna de instelling werd gesloten.

Volgens de dokter wordt een dronken persoon in een besloten ruimte onder de huidige omstandigheden aan further gevaar blootgesteld. In plaats daarvan is het beter om een ​​speciale dienst te creëren voor de verplaatsing van dergelijke burgers op de woonplaats – zoals een Uber voor dronkaards. Een soortgelijk systeem werkt bijvoorbeeld in Canada, waar de openbare organisatie “Purple Nostril” mensen naar huis vervoert en vervolgens factureert voor diensten.

“In het geval dat een dronken persoon dringende medische zorg nodig heeft, is er een dergelijke dienst in de nomenclatuur van het ministerie van Volksgezondheid als een afdeling voor noodnarcologie. In sommige steden, bijvoorbeeld in Tomsk, hebben de autoriteiten het werk van deze dienst geïntensiveerd toen de laatste detox werd gesloten, “zei Zykov.

Als mensen smartphones en technologieën hebben die hen in staat stellen om gemakkelijk iemands woonplaats te “doorbreken”, zou het systeem van evacuatie van degenen die in de woonplaats dronken het meest humaan en effectief zijn, zo weet de dokter.

‘Als het hele pathos van deze onderneming is om het leven van een dronken man te redden, is het voldoende om hem gewoon naar huis te brengen. En met welke koekenpan zijn vrouw daar zal ontmoeten – nog een gesprek “, – besloot Oleg Zykov.

.

trending

Related Articles