Fastfood en frisdrank kunnen de slaapkwaliteit van adolescenten verminderen

Wetenschappers gebruikt gegevens van de World College Well being Survey, uitgevoerd door de WHO van 2009 tot 2016. Meer dan 175 duizend schoolkinderen van 12-15 jaar uit 64 landen met een laag, gemiddeld en hoog inkomen namen deel aan dit programma.

Uit de analyse bleek dat ten minste 7,5% van de schoolkinderen het afgelopen jaar slaapproblemen meldde tijdens stress, waarbij meisjes deze problemen vaker ondervonden dan jongens. Wetenschappers hebben ontdekt dat slaapstoornissen – moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden – worden verergerd door overmatige consumptie van koolzuurhoudende dranken met cafeïne en fastfood, dat veel calorieën en een minimal aan voedingsstoffen bevat.

“Tieners die meer dan drie porties suikerhoudende frisdrank per dag dronken, hadden 55% meer kans om slaapproblemen te melden dan hun leeftijdsgenoten, die beperkt waren tot één drankje per dag”, aldus de onderzoekers.

Jongens die vaker dan vier keer per week hamburgers en patat aten, hadden 55% meer kans op slaapstoornissen dan degenen die één keer per week fastfood aten. Bij meisjes was dit risico iets lager – 49%.

De auteurs van de studie concludeerden dat overmatig gebruik van frisdrank en fastfood wordt geassocieerd met een verslechtering van de slaapkwaliteit bij adolescenten in alle landen behalve in landen met een laag inkomen. In landen met hoge inkomens was het verband tussen problemen met in slaap vallen onder schoolkinderen en het gebruik van fastfood met frisdrank het sterkst.

Wetenschappers vinden deze resultaten behoorlijk verontrustend, omdat slecht slapen een zeer negatief impact heeft op het welzijn en de cognitieve vaardigheden van kinderen. Volgens de auteurs van het onderzoek moeten gezondheidsautoriteiten niet alleen maatregelen nemen om het stressniveau bij schoolkinderen te verminderen, maar ook om de toegang tot calorierijke voedingsmiddelen en dranken te beperken.

.

trending

Related Articles