Draagt ​​gekookt vlees bij aan astmasymptomen bij kinderen?

Dat betekent piepende ademhaling

Piepende ademhaling, die vooral uitgesproken wordt bij uitademing, is meestal verschijnt, wanneer de luchtweg vernauwt en het moeilijk wordt om de lucht uit de longen te krijgen. Het kan optreden bij bronchiale astma, virale luchtweginfecties, blootstelling aan irriterende stoffen (bijvoorbeeld sigarettenrook).

Welke stoffen verschijnen er in het vlees tijdens het koken

Door vlees op hoge temperaturen te koken (grillen, braden), verschijnen er stoffen in die ontstekingen in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Onder hen eindproducten van verbeterde glycatie (CNG). Deze stoffen kunnen zich binden aan specifieke receptoren, waarvan de excitatie het ontstekingsproces op gang brengt. Deze receptoren zijn voornamelijk aanwezig in de longen. Het verband tussen deze stoffen en longziekten blijft onbekend.

Een nieuwe studie

In een nieuw wetenschappelijk artikel wilden wetenschappers een verband leggen tussen de consumptie van vlees en de verergering van luchtwegklachten bij kinderen. Ze analyseerden gegevens van 4.388 kinderen van 2-17 jaar die deelnamen aan een groot Amerikaans voedingsonderzoek.

13% van de kinderen had minstens één keer per jaar voor de peiling een piepende ademhaling. De onderzoekers vergeleken het risico van het ontwikkelen van deze rales met de hoeveelheid CPG in de voeding van de studiedeelnemers. Ze ontdekten dat kinderen die de meeste van deze stoffen met voedsel kregen, een grotere kans hadden op piepende ademhaling met 18%.

CPG ging gepaard met een verhoogde kans op slaapstoornissen als gevolg van piepende ademhaling (met 26%), het optreden van piepende ademhaling tijdens inspanning (met 34%) en de noodzaak van behandeling voor piepende ademhaling gedurende het jaar (met 35%).

Het gebruik van alle soorten vlees ging gepaard met een verdubbeling van de kans op slaapstoornissen als gevolg van piepende ademhaling en de noodzaak van medicamenteuze behandeling.

Het westerse voedingspatroon kenmerkt zich door een groot aantal voedingsmiddelen die CNG (vlees, verzadigde vetten) bevatten. Wetenschappers herinneren eraan dat dergelijk voedsel de versterking van ontstekingsprocessen in een organisme bevordert. Eerder hebben sommige onderzoeken het in verband gebracht met een toename van luchtwegklachten bij kinderen.

De onderzoekers merkten op dat er momenteel onvoldoende bewijs is om kinderen aan te bevelen hun dieet aan te passen om hun astma-risico te verminderen. Ze geven echter aan dat er andere, meer geldige redenen zijn om de hoeveelheid vlees in de voeding te verminderen.

.

trending

Related Articles