Diarree met COVID-19

Waarom veroorzaakt COVID-19 diarree?

Naast het meest voorkomende transmissiemechanisme in de lucht (niezen, praten), is de mogelijkheid van fecaal-orale infectieroute niet uitgesloten.

Bij inname in het maagdarmkanaal kan het virus interageert met receptoren die zich op de slijmvliezen van de slokdarm, maag en dunne darm bevinden.

Door zich te vermenigvuldigen op slijmcellen, beschadigt het virus ze. Bovendien worden beschermende immuunmechanismen geactiveerd. Dit helpt het virus te doden, maar kan de cellen van de slijmvliezen nadelig beïnvloeden en ontstekingen veroorzaken. De immuunrespons omvat de afgifte van cytokinen – stoffen die ontstekingen ondersteunen en nodig zijn om infecties te bestrijden. Een teveel aan cytokinen (“cytokinestorm”) kan echter de toestand van de slijmvliezen en het hele organisme verslechteren.

Als gevolg hiervan ontwikkelen zich symptomen vanuit het maagdarmkanaal: misselijkheid, buikpijn en diarree.

Kenmerken van diarree bij COVID-19

Diarree kan zowel milde als ernstige vormen van de ziekte vergezellen. De meest kenmerkende symptomen van dergelijke diarree zijn:

 • frequentie 4-6 keer per dag,

 • slijmachtig karakter van afscheidingen zonder strepen van bloed en groen,

 • afwezigheid van ernstige buikpijn.

Is COVID-19 gevaarlijk voor diarree?

Het gevaar van diarree met COVID-19 is het risico van uitdroging en schending van de elektrolytsamenstelling van lichaamsvloeistoffen. Daarom is het belangrijk om dergelijke verstoringen te voorkomen en bij het verschijnen van de eerste tekenen – om de rehydratie te versterken, dat wil zeggen het aanvullen van verliezen van vloeistof en zouten.

COVID-19 heeft vaak koorts, waardoor het vochtverlies door het lichaam wordt versneld. Intoxicatie, verminderde eetlust en algemene zwakte kunnen ertoe bijdragen dat de patiënt weigert te eten en te drinken, waardoor het risico op complicaties toeneemt.

Uitdroging en verlies van elektrolyten vormen verschillende gevaren voor het lichaam:

 • verstoring van het cardiovasculaire systeem,

 • verslechtering van de bloedcirculatie,

 • nierfunctiestoornis.

Nieren bij virale infecties zorgen voor een natuurlijke ontgifting en verwijderen met de kracht van stoffen die waardevol kunnen zijn voor het lichaam. Daarom helpt voldoende vochtinname om intoxicatie met COVID-19 te bestrijden en de toestand van de patiënt te verlichten.

Tekenen van uitdroging

Deze symptomen kunnen erop wijzen dat uitdroging is begonnen:

 • droge huid, lippen en tong,

 • urineren minder dan 5 keer per dag,

 • donkere kleur van urine.

Preventie van uitdroging bij COVID-19

Deze eenvoudige regels helpen de kans op uitdroging bij een coronavirusinfectie veroorzaakt door SARS-COV-2 te verminderen:

 • Drink meer vloeistoffen. Dit kunnen zwakke thee zijn met citroen, compotes, mineraalwater, kruidenthee. Zing vaak en beetje bij beetje. Om uitdroging te voorkomen en het water-elektrolyt- en zuur-base-evenwicht te behouden, kunt u “Regidron” voor twee of drie eetlepels van de oplossing om de vijf minuten innemen.

 • Creëer comfortabele omstandigheden in de kamer. Ventileer de kamer vaker. Gebruik een luchtbevochtiger – dit helpt de beschermende eigenschappen van de slijmvliezen te behouden en de ademhaling te vergemakkelijken.

 • Voorkom oververhitting. Kleed je niet te heat – concentreer je op je eigen consolation. Het is het beste om kleding te dragen die is gemaakt van natuurlijke, ademende materialen.

“Regidron” – hulp bij uitdroging

Bij de eerste tekenen van uitdroging zou de vloeistofstroom 1,5 keer meer moeten zijn dan verloren gaat met de natuurlijke afscheiding van het lichaam. Vraag uw arts om behandelaanbevelingen, inclusief een individueel regime voor diarree.

“Regidron” wordt gebruikt om de onbalans van vloeistoffen en elektrolyten bij diarree te compenseren. De bereide oplossing bevat elektrolyten (natrium, kalium en chloor), dextrose en water, die uitdroging helpen elimineren en de normale water-elektrolytenbalans herstellen. Regidron wordt aanbevolen om te beginnen bij de eerste tekenen van diarree en te stoppen nadat de symptomen volledig verdwenen zijn.

Foto: https://regidron.com

Wijze van aanbrengen van “Regidron”: om de inhoud van een sachet op te lossen in een liter gekookt, vers bereid, gekoeld water, om te mengen. De hoeveelheid oplossing die oraal moet worden gebruikt, hangt af van de ernst van de uitdroging en varieert van 900 ml Regidron-oplossing (exclusief andere vloeistoffen) per dag.

Referenties:

 1. Gebruiksaanwijzing: https://regidron.com/recordsdata/Rehydronpercent20RUpercent20PILpercent2030102019.pdf

 2. “Acute darminfecties in de praktijk van een ambulancearts” E.I. Vovk, AA Masharova. Tijdschrift “The behandelende arts”, 2002. https://www.lvrach.ru/2002/01-02/4529210

 3. “Diarree bij COVID-19 bij volwassenen” Sarsenbaeva AS, Lazebnik LB FGBOU IN SHUGMU Ministerie van Volksgezondheid van Rusland, tijdschrift “Experimental and Scientific Gastroenterology”, 2020. https://www.nogr.org/jour/article/view/1351/0

.

trending

Related Articles