5 belangrijke vragen over gastroscopie

Gastroscopie (fibrogastroscopie) stelt u in staat om de epitheliale laag en slijmvliezen van de maag en slokdarm te onderzoeken met een sonde met een endoscoop – een kleine videocamera. Esophagogastroduodenoscopy (EGDS) onderzoekt gelijktijdig de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm, dat wil zeggen, geeft een uitgebreider beeld. De keuze van het onderzoek hangt af van de indicaties, de afspraken van de arts en de diagnostische mogelijkheden van de kliniek.

Tijdens de process wordt de sonde door de mond ingebracht en geleidelijk naar beneden in de maag verplaatst. De endoscoop legt het volledige onderzoeksproces op video huge, waardoor de arts de resultaten na de ingreep gedetailleerd kan beoordelen. Met behulp van kleine instrumenten die de sonde compleet maken, kan de specialist ook een biopsie uitvoeren of pathologische gezwellen van het maag- of slokdarmslijmvlies verwijderen.

Al deze manipulaties zijn niet erg prettig, maar ze zijn nodig, omdat je met behulp van gastroscopie snel en nauwkeurig pathologieën van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm kunt detecteren. Onder hen – maagkanker, die qua frequentie op de vijfde plaats staat onder kankers.

Hoe vaak moet ik FGS en EGDS doen?

Zoals Julia Lerner, een gastro-enteroloog bij FNKC FMBA, tegen MedPortal zei: als de patiënt geen symptomen van maag- of slokdarmaandoeningen heeft, is deze process niet nodig. Als er indicaties zijn, wordt de frequentie van de process individueel door de arts voorgeschreven.

Voor welke symptomen is de process aangewezen?

Volgens Julia Lerner kan het onderzoek worden uitgevoerd met verschillende manifestaties van maagklachten of pijn. De arts kan gastroscopie voorschrijven voor de volgende symptomen:

  • systemische buikpijn;
  • maagbloeding;
  • gewichtsverlies van 5% in de afgelopen zes maanden zonder duidelijke reden;
  • moeite met het doorslikken van voedsel;
  • niet-gespecificeerde bloedarmoede door ijzertekort;
  • ernstig braken en misselijkheid;
  • belast familiegeschiedenis – kanker van de slokdarm of maag bij naaste familieleden.

Doet het pijn?

Nogal onaangenaam. De process gaat gepaard met een braakreflex, dus het is erg belangrijk om niets te eten of te drinken, zodat de voedselresten niet in de bovenste luchtwegen terechtkomen. Vóór het onderzoek voert de arts anesthesie van de wortel van de tong uit met een speciale verdovingsspray, die de spieren van de keelholte ontspant en de braakreflex vermindert.

Wat betreft de biopsie, u zult het niet alleen niet voelen – het maagslijmvlies heeft geen pijnreceptoren.

Hoe bereid je je voor op de process?

Sluit, indien mogelijk, chocolade, noten en gekruid voedsel uit van uw dieet gedurende ten minste twee dagen voordat u ze inneemt. Het is ook beter om geen alcohol te gebruiken. De laatste maaltijd ervoor magazine niet later zijn dan 18 uur de dag ervoor. Het avondeten moet stevig zijn, maar al het voedsel moet goed worden verteerd. U kunt 2-4 uur voor het onderzoek een beetje water drinken.

Is het mogelijk om gastroscopie onder narcose te doen?

Veel klinieken voeren dit sort onderzoek uit met sedatie – anesthesie waarvoor geen zuurstofondersteuning nodig is. Dat wil zeggen, je valt in slaap en wordt wakker als het allemaal voorbij is.

“Bij afwezigheid van contra-indicaties is sedatie een veilige ingreep en bovendien comfortabel voor zowel de patiënt als de arts. De endoscopist kan de tijd nemen, elk pathologisch gebied zorgvuldiger onderzoeken, aanvullende medische manipulaties uitvoeren – een biopsie nemen, een snijtest uitvoeren, het bloeden stoppen, het neoplasma verwijderen – het neoplasma.

.

trending

Related Articles